Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de geçim maliyeti Ekim ayında dört aydan bu yana ilk kez düşüş kaydederek, enflasyonist baskıların azalmakta olabileceğinin sinyalini verdi.

ABD'de tüketici fiyatları bir önceki ayda yüzde 0.3 yükselmesinin ardından, Ekim ayında beklenmedik şekilde yüzde 0.1 düştü. Uçucu gıda ve yakıt fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise, Eylül'deki gibi yüzde 0.1 yükseldi ve bu yılın en düşük artışına işaret etti.

Tüketicilerin tatil ve alışveriş sezonuna girmeye hazırlandığı esnada, ham madde fiyatlarının yılın başlarındaki seviyelerden düşüş kaydetmesi, mağazaların fiyat seviyelerini de aynı seviyelerde tutmasına yardımcı olabilir. Düşük enflasyon aynı zamanda Fed yetkililerinin ekonominin yavaşlaması hâlinde daha fazla teşvik vermesi imkanını da kolaylaştırıyor.

Enerji fiyatlarındaki artışlarının tüm fiyatları yukarı çektiği dönemin, şimdilik geride kalmış gibi göründüğünü belirten Moody's Analytics Inc.'in kıdemli ekonomistlerinden Ryan Sweet, "çekirdek enflasyon 2011'de yüksek seyretti; ancak son aylardaki trendler bu artışın da bir miktar yavaşlıyor olabileceğini gösteriyor" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisinin ortalaması, tüketici fiyatlarında bir değişiklik olmayacağı yönündeydi. Ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.2 düşüş ile yüzde 0.3 artış arasında değişiyordu. Diğer yandan ekonomistlerin çekirdek enflasyon beklentisi yüzde 0.1 artış olacağı yönündeydi.