Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası'nın henüz enflasyon önlemlerini gevşetmeye hazır olmadığını söylemesi ve Avrupa'daki borç krizinin diğer ülkelere sıçrayabileceğine dair endişelerin etkisiyle petrol 5 yılın zirvesinden gevşedi. Asya Borsaları kayıplarını azalttı ve ABD hazine kağıtları yükseldi.

Petrol dün 102.89 dolara yükselmesinin ardından bugün 102.09 dolara geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8'lik kayıp ile yüzde 0.1'lik kayıp arasında gidip geldi. Bir finansal hisse endeksi yüzde 0.5 düşüş kaydetti. 10 yıllık ABD hazine tahvillerinin getirisi 1 baz puan düşüşle yüzde 1.99'a geriledi ve Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.3 değerlendi. Euro, bugün Fransa ve İspanya'da yapılacak olan 12.2 milyar euroluk tahvil ihalelelerinin öncesinde çok büyük değişiklik göstermedi.

MSCI Çin Endeksi 3. gününde de düşüş kaydederek, son 7 haftanın en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti. Çin'de enflasyonun hız kesmeye başlamasına rağmen ülkenin merkez bankası dün yayınladığı 3. çeyreğe ait para politikası raporunda, fiyat istikrarının temellerinin henüz somutlaşmadığına yönelik ifadeler kullandı. Euro Bölgesi'ndeki faiz farkları (spread), krizin büyük Avrupa ülkelerine de sıçrayacağına ilişkin ve küresel ekonomide sistematik risklere neden olabileceğine yönelik endişeleri artırdı.

Sorunun kaynağının Avrupa'daki bankacılık sektöründe yattığını savunan Baring Asset Management Ltd.'ın stratejistlerinden Khiem Do, Avrupa'daki borç krizine ilişkin politika adımlarının atılması gerektiğini, aksi takdirde hisse senedi piyasalarının yeniden düşüşe geçebileceğini belirtti.