Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Avrupa'da borç krizinin yayılacağı ve Çin'de merkez bankasının enflasyon kontrollerini gevşetmeye hazır olmadığını açıklamasının ardından satış ağırlıklı seyrediyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 düşerek, Singapur saati ile 15:28'de 960.26 puana indi. Endekste, yükselen beş hisse karşılığı altı hisse değer kaybetti. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.9 geriledi. Malezya, Endonezya ve Filipinler'de gösterge endeksler aşağı yönde hareket etti. Kore'de Kospi Endeksi ise yüzde 1.1 yükseldi.

Çin'de devlete ait China Resources Land Ltd., Çin Merkez Bankası'nın üçüncü çeyrek para politikası raporunda, enflasyon ılımlı hale gelmeye devam ederken, fiyat istikrarı temelinin henüz güçlü olmadığını kaydetmesinin ardından, Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 4.1 değer kaybetti. Hynix Semiconductor Inc., rakip şirketin mahkeme sonucu kendisine ve Micron Technology Inc.'ye 3.95 milyar dolar kaybetmesinin ardından, Seul'deki işlemlerde yüzde 3.8'lik bir ralli yaptı.

Manila'da BDO Bank Inc.'nin şef piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, "Yatırımcılar, pozisyonlarını, rüzgarın ne yönden estiğine bağlı olarak, hızla değiştiriyorlar" dedi ve "Yatırımcılar, daha az riskli olduğunu algıladıkları varlıkları seçiyor" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, enflasyonu önlemeye yönelik adımlar ve Avrupa borç krizinin küresel ekonomiyi yavaşlatacağı endişelerine bağlı olarak, 2 Mayıs'ta gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 20 düştü. Endeks, tahmin edilen şirket karlarının 10.4 katı düzeyde değerlenmiş durumda. Bu rakam, 2010 yılının sonunda 13.3 katı seviyesindeydi.