Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin ABD'deki kısa vadeli faizler ile banka faizleri arasındaki farkı 2 yılın en yüksek seviyesine sıçratmasıyla, yatırımcıların ABD hazine tahvilleri talebi arttı.

LIBOR faiz ile Fed'in gösterge tahvil faizi arasındaki fark açılarak 38 baz puana yükseldi. Bu oran Haziran 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor. ABD'nin 5 yıllık swap faizleri ise 45 baz puan artışla 2009 Ağustos'undan bu yana en büyük sıçramasını kaydetti.

Bu durumu "güvenli olana kaçış" olarak niteleyen Mizuho Asset Management Co.'nun uluslararası sabit gelir birimi müdürü Akira Takei, ABD hazine tahvillerinde yükselik öngördü ve piyasanın risk duyarlılığının yüksek olduğunu söyledi.

Avrupa'daki borç krizi, yatırımcıların Yunanistan ve İtalya'nın borçlarını ödeme konusunda zorlanacağına ilişkin endişeleri sebebiyle, bu iki ülkede hükümetlerin düşmesine sebep oldu. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings dün, durumun kötüleşmesinin Amerikan bankaları için ciddi risk oluşturduğunu söyledi. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren de borç krizinin kısa vadeli kredi piyasalarında strese sebep olduğunu ve bunun daha da kötüleyebileceğini ifade etti.

3 aylık ABD hazine tahvillerinin faizi bugün değişmedi ve yüzde 0.005 seviyesinde kaldı.