Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'deki kongre komisyonunun bütçe açığının azaltılmasına yönelik adımları atma konusunda anlaşma sağlamayacağına ve Avrupa'daki borç krizinin devam edeceğine ilişkin endişeler, Japon hisselerine 2. gününde de değer kaybettirdi. Tokyo Borsası, Nisan 2009'dan bu yana en düşük kapanışına işaret etti.

Japonya'nın en büyük 2. otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 2.4 değer kaybetti. Yarı iletken madde üreticisi Elpida Memory Inc., Japonya'da ihracatlardaki düşüşün yarı iletken üreticilerini ve nakliyatçıları aşağı çekmesiyle, çip üreticilerindeki düşüşe öncülük etti. Osaka Borsası, bir gazetenin borsanın Tokyo Borsası'yla yarın birleşme anlaşması açıklayacağını yazması üzerine yüzde 1.6 yükseldi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1 düşüşle 8,366.52 puana geriledi ve 1 Nisan 2009'dan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Topix Endeksi de yüzde 0.3 kayıpla 718.07 puana düştü ve 12 Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Çıkmazın devam edeceğini ve insanların siyasi olarak ABD'nin istikrarına odaklanacağını söyleyen Pengana Capital Ltd.'ın yöneticilerinden Tim Schroeders, bir süreliğine piyasa oyuncularının beklemede kalarak, net bir görüntü elde etmeye çalışacaklarını belirtti.

Standard&Poor's Endeks Vadelileri yüzde0.7 düşüş kaydetti. Endeks 18 Kasım'da büyük bir değişiklik kaydetmedi.