Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da ihracatlar Ekim'de beklentilerin üzerinde düştü; Singapur, büyüme oranının önümüzdeki yıl yüzde 1 gerileyeceğini söyledi ve Çin de küresel ekonominin düşüşe geçtiğinin sinyalini verdi.

Asya'dan gelen veri ve haberler, ihracat odaklı ekonomisi bulunan bölge liderlerinin üzerindeki, daha fazla teşvik uygulamalarına yönelik baskıları artırabilir. Japonya Merkez Bankası, 27 Ekim'deki toplantısının tutanaklarına göre, bankanın yöneticilerinden birisi tahvil alımlarının 10 trilyon yen artırılmasını savundu. Çin Başbakan Yardımcısı Wang Qishan ise ülkesinin daha ileri görüşlü olup, esnek politikaları desteklemesi gerektiğini söyledi.

Durumun iyileşmeden önce kötüleyeceğini söyleyen Mizuho Corporate Bank Ltd.'un ekonomistlerinden Vishnu Varathan, ihracat büyümesinin Asya genelinde yavaşlayacağını öngörerek, finansal hisselerde de düşüş görülebileceğine dikkat çekti. Varathan, Asya'daki politika yapıcıların yeniden teşviklere yöneleceği tahmininde bulundu.

Japonya Maliye Bakanlığı bugün ihracatların Ekim ayında yıllık bazda yüzde 3.7 düşüş kaydettiğini açıkladı. Son 3 ayın ilk düşüşü olan bu oran, aynı zamanda ülkenin Mart'taki depremin ardından toparlanmasının yavaşlayacağına da işaret etti. Singapur Ticaret Bakanlığı da ülkenin GSYH'sının, bu yıl kaydedilmiş olan yüzde 5'lık kazancın ardından, önümüzdeki sene yüzde 1 ila 3 büyüyeceğini öngördü.

Dünyadaki ekonomik durumun "oldukça ciddi" olduğunu söyleyen Çin Başbakan Yardımcısı Wang, "uluslararası finansal krizle tetiklenen küresel ekonomik resesyon, uzun vadeli olacak" dedi.