Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de endeks vadeli kontratları, kanun yapıcıların bütçe açıklarını azaltmada anlaşmaya varamayabileceği endişeleri ile düştü. Bu hareket, New York Borsası açıldığında, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin son iki ayın en hızlı haftalık düşüşünü daha da genişletebileceğini işaret ediyor.

Reaşurans şirketi Transatlantic Holdings Inc., Alleghany Corp.'un şirketi 3.4 milyar dolara nakit ve hisse karşılığı satın alma konusunda anlaşmaya varmasının ardından bugün aktif bir gün geçirebilir.  Chevron Corp. ve Schlumberger Ltd., ham petrol fiyatlarının üçüncü günde de değer kaybetmesi ve bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesinin ardından, New York'taki ilk işlemlerde değer kaybetti. Alcoa Inc., metal fiyatlarındaki düşüşleri izleyerek yüzde 2 geriledi.

Aralık vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 1.7 düşerek, New York saati ile 07:13'te 1,193.10 puan seviyesine geriledi. Gösterge endeks geçen hafta, İspanya, Fransa ve İtalyan tahvillerindeki hızlı değer kayıpşarı ve Fitch'in Avrupa krizinin ABD bankaları için risk oluşturduğunu açıklamasının etkisi ile yüzde 3.8 düşmüş ve 23 Eylül'den bu yana en büyük çaplı haftalık düşüşünü gerçekleştirmişti. Dow Jones endeks kontratı ise 162 puan ya da yüzde 1.4 düşerek 11,605 puana indi.

Paris'te Ofi Patrimoine'den fon yöneticisi Jacques Porta, "Piyasalar her yerde aşırı sinirli durumda" dedi ve "ABD'de parlamenterlerin bütçe kısıntıları konusunda anlaşmaya varamaması durumunda, kredi notu kuruluşlarının ne yapacağı konusunda odaklanılıyor. Çok zor bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

Adını vermeyen bir Demokrat Partili yetkili, nütçe kısıntıları görüşmelerini yürüten Kongre süperkomitesinin bugün muhtemelen anlaşmaya varılamadığını açıklayacağını kaydetti.