Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Hindistan para birimi rupee rekor seviyeye düştü ve bu düşüş, merkez bankasının düşüşü durdurmak için adım atnayı değerlendirmeye almasına neden oldu.

Ruppe ABD doları karşısında yüzde 1.1 değer kaybederek, Mumbai saati ile 11:45 dolar başına 52.7012 seviyesine indi. Bu hareket sonucu, yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 15'e yükseldi. Hindistan'da hisse senedi gösterge endeksi Sensex, ABD ve Avrupa'nın açıklarını kapatma konusunda güçlük çekmekte oldukları endişelerine bağlı olarak yatırımcıların gelişen piyasa varlıklarını satmalarının etkisi ile bu yıl yüzde 22 değer kaybetti.

En fazla işlem gören 10 Asya para birimi içerisinde en kötü performansı gösteren rupee'deki bu düşüş, aralarında Hindustan Unilever Ltd. ve Maruti Suzuki India Ltd. gibi şirketler için maliyetleri artırıyor. Para biriminin daha da değer kaybetmesi, Asya'nın üçüncü en büyük ekonomisinde enflasyonu artıracak ve kullandığı petrolün yüzde 80'ini ithal eden ülkede akaryakıt sübvansiyon maliyetlerini yükseltecek. Hindistan'da enflasyon 11 aydır yüzde 9 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

Mumbai'de IndusInd Bank Ltd.'den J. Moses Harding, "Hindistan ekonomisi yüksek enflasyon ve düşük büyüme ile mücadele ederken, rupee'deki değer kaybının tersine dönmesi çok zor" dedi ve "Rupee'nin, sonraki hedefler olan 54 ila 56 bölgesi ile birlikte, 51 seviyesinin üzerinde daha yüksek bir tabana hareket etmesi mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

Hindistan para birimi dolar karşısında, en son 3 Mart 2009'da gördüğü seviye olan 52.18'i geçti ve 52.7288 seviyesine kadar değer kaybederek, verilerin tutulmaya başlandığı 1973 yılından bu yana en düşük seviyesine indi.

Hindistan Merkez Bankası başkan yardımcısı Subir Gokarn, "Şirketler etkileniyor ve bu bir sorun" dedi ve "Ancak, şimdi attığımız adımın, eğer varsa, durumu daha da kötüleştirecek sonuçlara yol açabileceğini dikkate almalıyız" değerlendirmesinde bulundu.