Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Reyting kuruluşlarının ABD'nin kredi notunu teyit etmesinin ardından yen talebi azaldı; yen, önemli para birimlerinin çoğu karşısında zayıfladı.

ABD Kongresi bütçe süper komitesinin bütçe açığını azaltma konusunda anlaşmaya varamamasının ardından erken saatlerde yen alımları arttı. Avrupa'da bugün açıklanacak olan ve Tüketici Güveninin 2 yılın en düşük seviyesine gerilediğine işaret etmesi beklenen verilerin öncesinde euro, bir ayın en düşüğünün yüzde 0.4 yakınında seyretti. Güney Kore wonu, Asya Borsalarının değer kaybederek, küresel büyümeye bağımlılığı yüksek olan para birimlerinin cazibesini azaltmasıyla değer kaybetti.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının kararının aşırı risk duyarlılığını hafiflettiğini, bunun da dolar ve yen gibi güvenli varlık satışını tetiklediğini belirten Gaitame.com Research Institute Ltd.'ın Başkanı Daisaku Ueno, insanların Japonya ve ABD'deki tatil dönemi öncesinde pozisyonlarını çözmeye başladığını söyledi.

Yen, euro karşısında 103.71'den 103.80'e gerilerken, dolar karşısında yüzde 0.2 düşüşle 77.05 seviyesine düştü. Euro, yüzde 0.1 kayıpla 17 Kasım'da kaydetmiş olduğu 1.3422'den 1.3471'e çıktı.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.8 düşüşle 1,149.30 seviyesinden işlem gördü ve 16 önemli para biriminin hepsi karşısında zayıfladı. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 değer kaybetti.

Hindistan rupisi, Standard&Poor's ve Moody's'in ABD hükümetinin kredi notunu teyit etmesinin doları desteklemesinin ardından, dolar karşısında 52.18 seviyesine gerileyerek 3 Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti.