Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en hızlı büyüyen ve Asya'nın iki dev ekonomisinden gelen verilerin, bölgenin küresel yavaşlamaya karşı dirençli olduğuna işaret etmesi gelişen piyasa varlıklarının talebini artırdı; Asya paraları değer kazandı.

Hindistan'da satın alma yönetileri PMI endeksinin Aralık'ta son 6 ayın en yüksek seviyesine çıkması ve Çin'deki imalat endeksinin de Aralık'ta artışa işaret etmesiyle MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

Asya'dan gelen imalat rakamlarının ve hisse senedi piyasasındaki kazançların risk iştahını desteklediğine dikkat çeken Woori Futures Co.'nun Seul'daki Döviz analistlerinden Byeon Ji Young, ancak yatırımcıların Avrupa'daki borç krizine ilişkin kaygılarının devam etmesinden ötürü, bu iyimserliğin çok uzun süreli olmayacağını söyledi.

Malezya ringgiti, ABD doları karşısında yüzde 0.5 değer kazanarak 3.1525 seviyesine çıkarken, Güney Kore wonu da aynı oranda kazançla 1,150.60'tan işlem gördü. Singapur doları yüzde 0.4 yükselerek 1.2926'ya ve Filipin pezosu da yüzde 0.3 artışla 43.810 seviyesine çıktı.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in verilerine göre Hindistan'da satın alma yöneticileri endeksi Kasım'da 51'den Aralık'ta 54.2 puana yükseldi. Çin'de de satın alma yöneticileri PMI endeksi 49'dan 50.3'e çıkarak, küçülmeden, genişlemeye geçtiğine işaret etti.