Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonominin lider ekonomilerinde bu yıl vadesi dolacak hazine tahvillerinin toplam değeri 7.6 trilyon doları bulurken, artan borçlanma maliyetleri de önde gelen ekonomilerin işini zorlaştırabileceği düşünülüyor.

Bloomberg'in verilerine göre, 2012'de başta 3 trilyon dolarla Japonya ve 2.8 rilyon dolar ile ABD olmak üzere, G-7 ülkeleri ile Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in toplam 7.4 trilyon dolarlık hazine tahvilinin vadesi doluyor. 10 yıllık tahvil getirilerinin ise yıl sonuna kadar en azından 7 ülkede yükseleceği tahmin ediliyor.

Araştırmalar, küresel ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle yatırımcıların, borçlarını fonlama sıkıntısı çeken ülkelerin tahvillerini satın almak için daha fazla getiri talep edebileceğini gösteriyor. Avrupa'daki borç krizinin yayılması, ABD'nin 1 trilyon doları aşan bütçe açığını azaltma konusunda zorlanması ve Çin'in emlak piyasasındaki soğumanın etkisiyle Uluslararası Para Fonu, bu yılki küresel büyüme tahminini yüzde 4.5'ten yüzde 4'e indirdi.

Arz ağırlığının sorun olabileceğine dikkat çeken Ignis Asset Management Ltd.'ın para yöneticilerinden Stuart Thomson, sıkıntıların yıl başından çok, yılın ortalarında yaşanacağı tahmininde bulunarak, "bu zaman aynı zamanda küresel ekonomideki yavaşlamanın etkilerini en çok hissedeceğimiz zaman" dedi.