Advertisement
HABERLER ABONE OL

Mali krizdeki Yunanistan'da, Maliye Bakanlığı Genel Sekreteri ve vergi tahsilatı bölümü sorumlusu İoannis Kapeleris aleyhinde vergi kaçakçılarını koruduğu iddiasıyla dava açıldı.

Atina'da, devlete büyük borcu bulunan zengin iş adamları ve vergi müfettişlerinin rüşvet almaları gibi önemli dosyalar üzerinde çalışan mali savcı Grigoris Peponis'in talimatıyla hazırlanan dava dosyasında, "sadakatsizlikle" suçlanan Kapeleris'in, "bazı şirketlerin yaklaşık 15 milyon Avro tutarındaki vergi borçlarını bilinçli olarak tahsil etmeyerek, ülkeyi kritik bir dönemde büyük zarara uğrattığı" iddia edildi.

Aleyhindeki suçlamalar üzerine, Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un isteği üzerine görevinden istifa eden Kapeleris yaptığı açıklamada, sözkonusu vergilerin tahsilatının ertelenmesinin, bazı Maliye Bakanlığı yetkililerinin onayı ile yapıldığını belirtti.

Savcı Peponis'in yardımcısı Spiros Muzakitis ise açıklamasında, Yüksek Mahkeme'ye (Arios Pagos) sundukları raporda bu konuda başka isimlerin de bulunduğunu ancak, örtbas edildiğini iddia etti.

Savcı Peponis ve yardımcısı Muzakitis, kısa bir süre önce "örgütlü ekonomik çıkarların görevlerini yapmalarını engellediğini" belirterek görevlerinden istifa etmişlerdi. İki savcının bu açıklamaları üzerine Yüksek Mahkeme (Arios Pagos) Savcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Maliye Bakanı Venizelos ile Adalet Bakanı Miltiadis Papaioanu ise "İki savcının konuyu abarttığını" iddia etmişlerdi.