Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'den Avustralya'ya ve Amerika'ya kadar birçok ülkede imalat üretiminin artmasıyla ABD endeks vadelileri yükseldi ve Standard&Poor's 500 Endeksi'nin yeni yılın ilk işlem gününde kazanç sağlayacağının sinyalini verdi.

ABD'nin en büyük iki bankasının açılış öncesi işlemlerde finansal hisselerdeki kazançlara öncülük etmesiyle, Bank of America Corp. yüzde 3.1 ve JP Morgan Chase&Co. yüzde 2 değerlendi. Boeing Co., kontratlardan birini alıkoymasının ardından yüzde 1.6 yükseldi.

Mart teslimatlı S&P 500 vadeli kontratları yüzde 1.7 artışla 1,273.7 puana yükseldi. Dow Jones Endeks Vadelileri de yüzde 1.7 kazançla 12,355 puana çıktı.

Hisselerin, tahvil, emtia ve yüksek getirili varlıklara göre en cazip risk getiri aracı olduğunu söyleyen Jefferies Group Inc.'in küresel hisse stratejileri müdürü Sean Darby, ABD'de reel ekonominin zayıf ekonomik büyümeden adeta kârı sıkıp çıkardığını belirterek, ABD hisselerinde yükseliş öngördü.

S&P 500 Endeksi, ekonomik verilerin dünyanın en büyük ekonomisinin Avrupa kaynaklı sorunlara direnebileceğine ilişkin iyimserliği artırmasıyla 3 Ekim'de kaydetmiş olduğu en düşükten yüzde 14 oranında ralli yaptı.

Endeks geçtiğimiz yıl 2008'den bu yana ilk kez bir yılı ekside kapadı.

Bugün açıklanan verilere göre Avustralya'da imalat 6 aydır ilk kez büyüme kaydetti ve Çin ve Almanya'da fabrika siparişlerinin arttığına işaret eden rakamların ardından, küresel ekonominin güçlendiğine yönelik sinyallere bir yenisini daha eklemiş oldu.

ABD'de bugün açıklanacak olan imalat endeksinin de Aralık'ta 6 ayın en  yükseğine çıkmış olması bekleniyor.