Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

1 yıl önce Catherine Liu'nun Şanghay'daki bavul üretim fabrikalarında çalışanların sayısı 2 bini bulurken, düşük ücretle çalışan gençlerin arzındaki küçülmenin ücretleri ve maliyetleri yukarı itmesiyle, bu rakam şimdi 1,200'lerde seyrediyor.

Yerel çalışanların yaşlandığını hatırlatan Shanghai Worldwide Trading Co.'nun sahibi Catherine Liu, "eğer onları eğitmek istiyorsanız, genç olmalılar. Ayakta kalmak gerçekten güç" dedi.

Yaşlanan ve küçülen iş gücü pazarının da, geçtiğimiz 10 yılda küresel büyümenin yarısını üstlenmiş olan BRIC ülkelerindeki büyüme oranlarını düşüreceği tahmin ediliyor. Goldman Sachs Group Inc., fabrikalarda çalışan gençlerin sayısının az olması ve emeklilerin artmasıyla, dünya ekonomisinin yavaşlayacağını söylüyor.

Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRIC ülkelerinde yaşı 65'i aşanların sayısı 2020 itibariyle yüzde 46 artarak 295 milyona, 2030 yılı itibariyle ise 412 milyona çıkacak. Çin'deki büyümeyi 30 yıldır omuzlanmış olan Liu'nunkiler gibi fabrikaların şu anki demirbaşları konumunda bulunan 15-24 yaşındakilerin ise 2030 itibariyle 61 milyon azalacağı öngörülüyor.

Goldman'ın 7 Aralık tarihli raporuna göre, BRIC ülkelerindeki yavaşlamanın etkisiyle küresel büyüme bu onyılda yüzde 4.3 ile zirvesini kaydedecek ve 2020'lerde yüzde 3.9'lara gerileyecek. Bu sebeple Mark Mobius gibi fon yöneticileri BRIC ülkeleri yerine artık Nijerya, Vietnam ve Arjantin gibi yıllık büyümesi bu on yılda yüzde 5.1'lere çıkacak ekonomilere yatırım yapılmasını öneriyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi geçtiğimiz 2 yılda yüzde 7.4 düşüş kaydederken, Nijerya'daki Zenith Bank Plc.'nin değeri son 2 yılda yüzde 11.9 arttı.