Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa kurtarma fonu, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s'un (S&P) Aralık ayında, fonun en üst seviyedeki kredi notunu yitirebileceğini açıklamasının ardından, 3 yıl vadeli tahvil satarak 3 milyar euroluk (3.9 milyar dolar) elde etmeyi planlıyor.

Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF), ilk defa bu vadede yapacağı ve İrlanda ve Portekiz'in kurtarılmasını finanse etme amaçlı bu satışa aracılık etmesi için Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG ve Societe Generale SA'yı görevlendirdi. Bu satış, EFSF'nin geçen ayki ilk bono ihalesi ve 7 Kasım'da yaptığı 3 milyar euroluk Şubat 2022 vadeli tahvil satışının ardından gerçekleşerecek.

EFSF bu tahvilleri, S&P'nin 6 Aralık'ta, Fon'un "AAA" olan kredi notunu kaybedebileceği uyarısından ardından satmayı planlıyor. Euro Bölgesi ülkeleri tarafından denetlenen ve Avrupa'nın yüksek oranda borca ve açığa sahip ülkelerine finansman sağlayabilmek için tahvil satışı yapan kurtarma fonu, en üst düzeydeki kredi notunu, Almanya, Fransa, Hollanda, Lüksemburg, Avusturya ve Finlandiya'nın garantisine borçlu.

Commerzbank AG'nin Londra ofisinden sabit getirili menkul kıymetler stratejisti David Schnautz, "Bu satışın başarılı olması ve aynı zamanda daralmakta olan ikincil piyasada kendine yer açabilmesi için, Avrupalıların oldukça cömert olması gerek" dedi.