Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de konut fiyatları Aralık ayında, ekonomide yavaşlamanın artabileceği risklerine yönelik spekülasyonlar üzerine hükümetin konut piyasasındaki kısıtlamaları sürdürmesinin etkisi ile düştü. Konut fiyatları böylelikle düşüşünü dördüncü aya taşımış oldu.

Çin'in en büyük gayrımenkul web sitesi sahibi SouFun Holdings Ltd., bugün yaptığı açıklamada, emlak değerlerinin Kasım ayına göre yüzde 0.25 düştüğünü kaydetti. Fiyatlar 100 kentin 60'ında ve aralarında Beijing ve Shanghai'ın olduğu 10 en büyük kentin tümünde düştü.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, dün yaptığı açıklamada, iş dünyasında koşulların bu çeyrekte "göreceli olarak zor" olacağını ve para poltikasının, ihtiyaç duyulduğunda, ince ayara tabi tutulacağını kaydetti. Barclays Capital ve Bank of America Merrill Lynch, bankalara uygulanan zorunlu karşılıkların, 23 Ocak'ta başlayacak ve 1 hafats sürecek Çin Yeni Yıl tatili öncesi düşürülebileceğini kaydettiler.

Hong Kong'da Daiwa Capital Markets ekonomisti Kevin Lai, "Çin ekonomisi halen aşağı trendde ve bir sonraki zorunu karşılık indirimi bu hafta olabilir" dedi ve "Çin yeni yılına yaklaşırken, daha fazla likiditeye ve önümüzdeki aylarda daha fazla zorluklarla karşı karşıya kalabilecek şirketlere fon sağlamaya ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulundu.

Asya hisse senetleri, ABD'de imalat sanayinin son altı ayın en hızlı artışını göstermesinin ardından, yeni yılın ilk tam işlem gününde ralli yaptı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 13:05'te yüzde 1.2 yukarıda seyrediyordu. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, ilk seansın sonunda yüzde 0.2 aşağıdaydı.