Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve Almanya'dan gelen ekonomik verilerin, küresel ekonominin Avrupa'daki borç krizini bertaraf ettiğine yönelik sinyallere yenilerini eklemesiyle, Tokyo Borsası 2012'nin ilk işlem gününde yükseldi. Topix Endeksi, 10 haftanın en büyük kazancına işaret etti.

Satışlarının yüzde 70'ini denizaşırı ülkelerde gerçekleştiren Sony Corp. yüzde 1.6 değer kazandı. 2011'de para kaybetmiş olan çip üreticisi Elpida Memory Inc., şirketin Toshiba Corp. ile operasyonlarını birleştirme konusunda görüştüğü haberi üzerine yüzde 5.6 artış kaydetti. Nomura Holdings Inc., SMBC Nikko Securities Inc.'in, şirketin geçtiğimiz çeyrekte büyük ihtimalle kâr ettiğini söylemesinin ardından  Nikkei 225 Endeksi'nin en büyük kazancına işaret etti.

Topix Endeksi yüzde 2 artışla 742.99 puana yükselerek, 27 Ekim'den bu yana en büyük sıçramasını kaydetti. Endekste yer alan 33 sektörün hepsinde artış görülürken, kazançlara geçtiğimiz yılın en kötü grubu olan güvenlik şirketleri öncülük etti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2 kazançla 8,560.11 puana çıktı. Japon piyasaları 2-3 Ocak tarihlerinde Yeni Yıl tatili sebebiyle kapalıydı.

ABD'nin oldukça iyi rakamlarla herkesi şaşırtmaya devam ettiğini ve bunun da oldukça karamsarlaşmış olan modu yükselttiğini söyleyen Resona Bank Ltd.'ın Tokyo'daki başekonomisti Koichi Kurose, bugünün şimdilik tek günden ibaret  olduğunu, bu kazançların yeni yıl hediyesi sayılabileceğini ifade etti.