Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün açıklanacak olan ve artış kaydetmesi beklenen ABD'deki fabrika siparişleri ve hizmet sektörü verilerinin öncesinde güvenli varlık talebi azaldı; dolar, 1 haftanın en düşüğüne yüzde 0.3 yaklaştı.

Bu hafta ABD ve Çin'den gelen ve Aralık ayında imalatın büyüdüğüne işaret eden verilerin etkisiyle dolar, en çok işlem gören para birimlerinin hepsi karşısında değer kaybetti. Endonezya rupisi, ülkenin merkez bankasının, enflasyondaki yavaşlamayla birlikte borçlanma maliyetlerini düşüreceğine yönelik spekülasyon üzerine 3. gününde de zayıfladı.

ABD'deki güçlü verilerin dünya genelinde risk iştahını artırırken, ABD dolarını aşağı çektiğinin altını çizen ICAP Australia Ltd.'ın kıdemli ekonomistlerinden Adam Carr, küresel ekonominin, beklenilenden çok daha iyi olduğunu söyledi.

Dün euro karşısında 1.3077 seviyesinden 28 Aralık'tan bu yana en düşük düzeyini test etmiş olan dolar, yüzde 0.9 düşüşle 1.3050'ya kadar gerilemesinin ardından bugün Tokyo'da 14:25 itibariyle 1.3033'ten işlem gördü. ABD doları, yen karşısında 76.74'ten 76.69'e geriledi. Euro/Yen paritesi ise 100.14'ten 99.95'e düştü.

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan bugün açıklanacak fabrika siparişleri verisinin, Ekim'deki yüzde 0.4'lük düşüşün ardından Kasım'da yüzde 2 artışa işaret etmesi bekleniyor.