Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in başbakanı Wen Jiabao'nun ekonomiyi zorlu bir çeyreğin bekliyor olabileceğini söylemesinin ardından yuan, 18 yılın zirvesinden düştü.

Wen'in, Pekin Hükümeti'nin bir yandan fiyat istikrarını sağlamaya çalışırken, diğer yandan ekonomideki aşağı yönlü riskleri değerlendirdiğini ve gerektiğinde para politikasında ince ayarlamaların yapılacağını söylemesiyle yuan geçtiğimiz hafta dolar karşısında yüzde 0.7 değer kaybetti.

Wen'in açıklamaları da eklendiğinde, yatırımcıların Çin'deki ekonomik yavaşlamadan bir miktar endişe duyduğunu belirten Haitong International Securities Co.'nun Hong Kong'taki Döviz analistlerinden Patrick Cheng, yuanın kademeli olarak değerlenmeyi sürdüreceğini ancak ilk yarıda Avrupa'daki borç krizinden ötürü dalgalanmaların daha fazla görüleceğini söyledi.

Yuan, dolar karşısında yüzde 0.05 değer kaybederek 6.2972'ye geriledi. Çin'in para birimi daha önce 6.2930 seviyesinden 1993'ten bu yana en yüksek düzeyine işaret etmişti. Yerel finans piyasaları 2 ve 3 Ocak'ta kapalıydı.

Çin Merkez Bankası, yuanın referans oranını yüzde 0.01 yükselterek 6.3001'e çıkardı.

Hong Kong'taki offshore piyasalarında yuan yüzde 0.04 düşüşle 6.3185'e kadar geriledi. 12 aylık teslimatsız yuan vadelileri yüzde 0.16 değer kaybederek 6.3400'den işlem gördü.

Çin'de satın alma yöneticileri PMI endeksi Aralık'ta 49'dan 50.3'e yükseldi.