Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin küresel büyüme için hâlâ tehdit oluşturmasından ötürü bu haftanın ilk 2 gününde kaydedilmiş olan kazançların gereğinden fazla olduğu düşüncesiyle Asya paraları değer kaybetti.

Bugün açıklanacak olan ve Aralık ayında 4. kez küçülmesi beklenen Euro Bölgesi hizmet ve imalat üretiminin öncesinde Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, son 1 haftanın en sert düşüşüne işaret etti. Çin ve Hindistan'dan gelen olumlu imalat rakamlarıyla 2 gün üst üste primlenmiş olan Endonezya rupisi ve Singapur doları, bölge paralarındaki düşüşe öncülük etti.

Dün görülen boğa piyasasının, Çin ve Hindistan'dan gelen verileri gereğinden fazla fiyatlamış olduğunu belirten Singapur'daki Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un kıdemli ekonomistlerinden Tetsuo Yoshikoshi, yatırımcıların şu anda biraz daha ihtiyalı olduğunu, Avrupa'daki borç krizine ilişkin belirsizliklerin yeniden akıllara geldiğini söyledi.

Endonezya rupisi, ABD doları karşısında yüzde 0.5 düşüşle 9,180 seviyesine geri çekilirken, Singapur doları da yüzde 0.2 değer kaybederek 1.2877'ye zayıfladı. Malezya ringgiti ve Tayland bahtı yüzde 0.1'er kayıpla sırasıyla 3.1425 ve 31.50 düzeylerinden işlem gördü. Asya Dolar Endeksi yüzde 0.2 düşerek 27 Aralık'tan bu yana en büyük kaybına işaret etti.

Markit Economics'in bugün açıklayacağı Euro Bölgesi imalat ve hizmet üretimi endeksinin Aralık'ta 47.9 ile bir kez daha küçülme kaydedeceği tahmin ediliyor.