Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd., yatırımcıların 2012'de yine Yunanistan'ın temerrüte düşmesine ilişkin endişeler odaklanacağı tahmininde bulunarak, dolar karşısında euro ve yen tahminlerini düşürdü.

Japon bankanın Londra'daki araştırma grubu, Avrupa'da devam eden borç krizi ve durma noktasındaki ekonomik büyümeyi hatırlatarak, Euro/Dolar ın 6 aylık tahminini 1.20 dolar seviyesine indirdi.

Risk duyarlılığı, yavaşlayan küresel ekonomi ve Euro Bölgesi krizinin yılın ilk yarısında devam edeceğini belirten Londra'daki Bank of Tokyo-Mitsubishi'nin Döviz araştırmaları biriminin Avrupa'dan sorumlu müdürü Derek Halpenny, piyasaların Yunanistan'ın kurtarma paketinin kredi ödemelerinin son taksidinin serbest bırakılmayacağını düşünmesinden ötürü Yunanistan kaynaklı endişelerin yeniden artabileceğini söyledi.

Yeni tahminlere göre, Japon yeni de, dolar karşısında 81 seviyesine gerileyecek. Banka, krizin yatırımcıları geleneksel güvenli varlıklardan biri olan Japon yenine itebileceğine, bunun da Japonya Merkez Bankası'nın 2011'deki rekor seviyedeki müdahalelerini devam ettirebileceği anlamına geldiğine de dikkat çekti.

Bir sonraki risk duyarlılığı artışında dolar-yen'de daha fazla düşüş beklediklerini söyleyen Halpenny, euro-yen gibi dolar cinsinden olmayan  yen takaslarında volatilitenin artabileceğini, bunun da yene, yeni satış müdahalelerini getirebileceğini belirtti. Halpenny, dolar-yen tahminlerinin basit prensiplere dayandığını ifade etti.

Dolar, euro karşısında 2011 yılında yüzde 3.3 değerlenerek, yılı 1.2962 seviyesinden tamamladı. ABD doları dün ise yüzde 0.9 düşüşle 1.3056'ya geriledi.

Dolar karşısında yüzde 5.5, euro karşısında ise yüzde 8.9 güçlenmiş olan Japon yeni, geçtiğimiz yılın en kazançlı para birimi oldu. Yen dün dolar karşısında yüzde 0.3 primle 76.68'e yükselirken, euro karşısında yüzde 0.7 düşüşle 100.12'ye geriledi.