Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Yeni Yılı'nın yaklaşması ve iran'da yükselen tansiyonun güvenli liman ihtiyacını artırması ile altın ekim ayından beri en iyi haftalık kazanca hazırlık yapıyor.

Spot altının onsu önceden yüzde 0.3 değer kazandıktan sonra pek fazla değişim göstermeden seyrediyor. Altın, 21 aralık tarihinden beri en yüksek seviye olan 1,627.75 doları gördükten sonra Singapur'da yerel saatle 13.05'te 1,623.52 dolar oldu. Comex'teki şubat teslimli altının onsu yüzde 0.3 artışla 1,625.30 doalrdan işlem gördü.

Çin Yeni Yılı'nın yaklaşmakta olması nedeniyle altın bu hafta yüzde 3.8 değer kazandı. Altın, 6 eylül tarihinde 1,921.15 dolar rekorunu kırdıktan sonra uzun düşüşüyle yatırmcısını üzerken altının her kısa sıçrayışında yatırımcısı ara kar satışlarına gidiyor. Çin ve çevresindeki kültüre göreyse Yeni Yıl Kutlamaları çerçevesinde altın hediye ediliyor. Bu yüzden kar satışlarıyla altın gerilemeseydi Çin ve çevre ülkelerve Hindistan'daki fizki alımlar nedeniyle daha yukarıda seyrediyor olabilirdi.

Son çeyreği ekside kapatmış olmasına rağmen geçtiğimiz yıl yüzde 10 değer kazanan altın 22 ağustos tarihinden beri en uzun rallisine hazırlık yapıyor. Avrupa'nın borç krizi her ne kadar altın işlemleri üzerinde etkili olsa da bu yıl Çin ve çevre ülkeler için "Ejderha Yılı" olması yatırımcı için "Birileri daha fazla fiziki altın alacak" demek. Çünkü söz konusu bölgelerde girişimci ruhu ifade eden ejderha altın ile özdeşletiriliyor.

Altın hareketlerini Avrupa ile "Son birkaç aya geri dönüp baktığımızda yatırımcının güvenli varlık niyetine elinde dolar ya da bir miktar başka bir nakit tuttuğunuz görüyoruz." diyen China Futures analisti Zhu Suike,  "Bu hafta ise Avrupa'nın borç krizinin getirdiği etki ile dolar ve altın ardışık seyir izliyorlar." yorumunda bulundu.