Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'nın tahvil ihalesinde borçlanma maliyetlerinin artmasının, Avrupa'daki borç krizinin derinleştiğine ilişkin endişeleri artırması ve ABD'den gelen olumlu ekonomik raporları gölgelemesi üzerine Asya Borsaları satış ağırlıklı bir gün yaşadı. MSCI Asya Pasifik Endeksi böylece hafta başında kaydetmiş olduğu kazançları sınırladı.

Piyasa değeri bakımından Avrupa'nın en büyük bankası HSBC Holdings Plc yüzde 2.3 değer kaybetti. Bilgisayarlar için bellek çipleri üreten Elpida Memory Inc., Nomura Holdings Inc.'in, şirketin büyüme tahminlerini indirmesinin ardından yüzde 4.9 düşüş kaydetti. Avustralya'nın en büyük petrol üreticisi ve dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., ham petrol ve metal fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 1.6 geriledi.

Birbiri ardına beklenen tahvil ihalelerinden ötürü piyasaların Avrupa'ya odaklanacağını hatırlatan Colonial First State Global Asset Management'ın kıdemli yatırım analistlerinden Belinda Allen, Almanya ve Fransa'daki ilk tahvil ihalelerinin fena gitmediğini, ancak İtalya'nı aynı performansı gösterememe riski olduğunu söyledi. Allen, piyasaların şu sıralar ABD ekonomisi konusunda daha rahat olduğunu, ancak görünümün Avrupa ve Çin'e bağlı olduğuna dikkat çekti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.3 düşüşle 113.99 puana geriledi. Endekste artış kaydeden her hisseye karşılık 6 hisse değer kaybetti. Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos'un Yunanistan'ın kontrolsüz bir temerrüt riskiyle karşı karşıya olduğunu söylemesi ve İtalya'nın en büyük bankası UniCredit SpA'nın yeni hisselerini iskontolu satacağını açıklamasının ardından Asya Pasifik Endeksi bu haftanın başında kaydetmiş olduğu yüzde 2.4'ye varan kazançlarını sınırladı.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.4; Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 1.5; Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8; Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 1.5 ve Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 düştü.