Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın ortak para birimi euronun, yen karşısında 11 yılın en düşük seviyesinde seyretmesinden ötürü ihracatçıların karamsarlaşmasıyle, Tokyo Borsası 2. gününde de geri adım attı.

Satışlarının beşte birini Avrupa'da kaydeden Sony Corp., Fransa'nın dün tahvil ihalesinde borçlanma maliyetlerinin artması sonucunda bölgedeki borç krizine ilişkin endişelerin artması üzerine yüzde 2 değer kaybetti. Japonya'nın satışlar bakımından en büyük emtia işlemcisi Mitsubishi Corp., petrol ve metal fiyatlarının düşmesinin ardındanyüzde 1.3 geriledi. Kawasaki Kisen Kaisha Ltd., kargo ücretlerinin Ekim 2008'den bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin etkisiyle, kargo şirketleri arasındaki düşüşe öncülük etti.

Nikkei 225 endeksi yüzde 1.2 kayıpla 8,390.35 puana; Topix Endeksi de yüzde 0.9 düşüşle 729.60 puana geriledi. Topix Endeksi bu hafta yüzde 0.1 düştü. Hisse senetleri hafta başında ABD ekonomisinin toparlandığına yönelik sinyallerin etkisiyle primlenmişti. Ancak kazançlar son 2 günde Fransa'nın tahvil ihalesinin Avrupa'daki borç krizini yeniden gündeme getirmesiyle eridi.

Eurodaki zayıflığın süreceğine ilişkin kaygıların olduğunu belirten Tokyo'daki Shinkin Asset Management Co.'nun yatırımcılarından Naoki Fujiwara, bunun Japon ihracatçıları için çok olumsuz bir gelişme olduğunu söyledi.