Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'daki merkez bankalarının, Avrupa'daki borç krizinden büyüme oranlarını korumak için faiz indirimine gideceğinin speküle edilmesi üzerine Asya paraları, Endonezya rupisi ve Filipin pezosu öncülüğünde geriledi.

Hint rupisi, ülkenin merkez bankası başkan yardımcısı Subir Gokarn'ın ülkenin para döngüsünün zirveye ulaştığını söylemesinin ardından 2 gündür devam eden rallisini sonlandırdı. Hindistan'da enflasyonun Aralık ayında 21 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından rupi, 3. haftasında da düşüş kaydetti. Endonezya Merkez Bankası önümüzdeki hafta politika faizi kararını açıklayacak.

PT Bank DBS Indonesia'nın hazine ve piyasalar müdürü Wiwig Santoso, Endonezya'nın ilk çeyrekte 25-50 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin beklendiğini söyledi.

Endonezya rupisi bu hafta dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederek 9,160 seviyesine geriledi. Filipin pezosu yüzde 0.7 zayıflayarak 44.153'e ve Güney Kore wonu da yğzde 0.4 kayıpla 1,157.20 seviyesine geriledi.

Yardımcı yönetici Hartadi Sarwono, dün Singapur'da yaptığı konuşmasında Endonezya Merkez Bankası'nın gerekirse faiz indirimi yapacak alanı bulunduğunu söyledi. Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisinde tüketici fiyatları Aralık ayında yıllık bazda yüzde 3.79 yükseldi. Tüketici fiyatları Kasım ayında yüzde 4.5 artış kaydetmişti.