Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizine ilişkin endişelerin yeniden gündeme geldiği bir zamanda konuşan Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot, bölgedeki borç krizinin sonlandırılması için Almanya'nın Avrupa'nın acil kurtarma fonunun artırılmasına destek vermesi gerektiğini söyledi.

Hollanda'da bir kamu kanalında konuşan Knot, "en büyük engel Almanya, Hollanda değil" diyerek, daha fazla para ihtiyacının bulunduğunu ve Almanları ikna etmenin zaman alacağını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, kurtarma fonunun şimdiki miktarının İspanya ve İtalya'yı korumaya yeterli olmadığına yönelik uyarılara rağmen, bölgedeki fonun genişletilmesi çağrılarına direniyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya kurtarma fonunun genişletilmesi yerine, 3. yılına giren borç krizinin kontrol altına alınması için bütçe disiplinlerine odaklanmayı tercih ediyor.

Henüz doğru yönde ilerlenmediğinin ve gereken hamlelerin hem çok yavaş, hem de sınırlı boyutta gerçekleştiğinin altını çizen Hollanda Merkez Bankası'nda Temmuz ayında Nout Wellink'in yerine geçen Knot, karar mekanizmasının hızlanması gerektiğini savundu.

Merkel'in 2 ortağı dün, Alman yasakoyucuların borç krizinin çözümü için kurtarma fonlarının artırılmasına büyük ihtimalle direneceğini belirterek, daha büyük bir kurtarma fonuna karşı çıkacaklarının sinyalini verdi. 500 milyar euro değerindeki kalıcı Avrupa İstikrar Mekanizması bu yıl uygulamaya geçecek.

Ayrıca, euronun, ABD doları karşısındaki değer kaybından endişelenmediğini söyleyen Knot, bunun normak bir döviz kuru dalgalanması olduğunu savunarak, "tarihi çerçeveden bakıldığında da euro, diğer para birimleriyle kıyaslandığında farkedilir ölçüde istikrarlı" dedi.