Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin, Japonya'nın deprem sonrasındaki yeniden inşa harcamalarının desteğini gölgelemesiyle, ülke ekonomisi dördüncü çeyrekte daralabilir.

Tokyo'daki bağımsız bir analiz grubu olan Japan Center for Economic Research'ün hesaplamalarına göre Japonya'nın gayri safi yurtiçi hasılası Ekim ve Kasım'da küçüldü ve son çeyrekte yüzde 0.1'lik daralmaya işaret etti. JP Morgan Chase&Co. da bu süre için GSYH tahminini düşüren bankalar arasında yer alıyor.

Japon ekonomisi için  oldukça zor bir çeyrek olduğunu söyleyen JCER'in kıdemli ekonomistlerinden Yuki Masujima, "bu yıl içinse en büyük risk, ilki ihracatçıları zorlayacak güçlü yen ve ikincisi reel talepteki düşüş olmak üzere Avrupa'daki krizden iki kez olumsuz etkilenmek" dedi.

4 çeyrekte 3. kez küçülmek, dünyanın en büyük 2. ekonomisi olma statüsünü 2010'da Japonya elinden almış olan Çin ile Japonya'nın arasındaki açığı genişletebilir ve Avrupa'daki borç krizinden ötürü gölgelenen küresel toparlanmayı da yavaşlatabilir.

Japon ekonomisinin küçülmesi aynı zamanda Başbakan Yoshihikı Noda'nın bguün Kabine'de onaylanmış olan ve ülkenin yüzde 5 olan satış vergisinin 2015 itibariyle iki katına çıkarılmasını öngören planının karşısındaki muhalefetin elini güçlendirebilir. Muhalefetteki siyasiler, yüksek verginin Japonya'nın 10 yıldır devam eden deflasyonla mücadelesine zarar verebileceğini savunuyor.