Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işe almalar Aralık ayında, ikinc ay üst üste hızlandı. Ekonomistler, veri açıklanmadan önce yaptıkları değerlendirmede, bu durumun, 2012 yılına girerken istihdam piyasasının hızlandığını işaret ettiğini belirtiyorlar.

Kasım ayında 120,000 artan tarım dışı istihdamın, Bloomberg News'un anketine katılan 84 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Aralık ayında 155,000'lik bir artış göstermesi bekleniyor. Kasım ayında yüzde 8.6 ile iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inen işsizlik oranının ise yüzde 8.7'ye çıkması bekleniyor.

İşsizliğin azalması ve ekonominin yüzde 70'lik kısmını kapsayan tüketici harcamalarını desteklemesi için, istihdamdaki kazançların sürmesi gerekiyor. Aynı zamanda, Avrupa'daki finans krizi ve ABD'de bütçe açıklarına yönelik siyasi tartışmalar, büyümenin yavaşlayacağı endişelerinin olduğu ortamda, şirketlerin beklemede kalmalarına neden oluyor.

New York'ta 4cast Inc. kıdemli ekonomisti Sean Incremona, "Makul bir hızda, halen ılımlı bir istihdam artışı var" dedi ve "Perde gerisinde halen, istihdam artışını muhtemelen sınırlayacak olan çok fazla belirsizlik var" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de Çalışma Bakanlığı, TSİ 15:30'da Aralık ayı için tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerini açıklayacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin istihdam artış tahminleri 80,000 ile 220,000 arasında gerçekleşti.