Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya ve İtalya hazine tahvilleri, Avrupa'da ekonomiye yönelik güvenin son iki yılın en düşük seviyesine inmesi ve bunun da, bölgedeki en borçlu ülkelerin yavaşlama ortamında bütçe kesintilerine gitmede zorlanacakları endişelerini artırması sonrası değer kaybetti.

Avrupa Merkez Bankası'nın İspanya tahvilleri ile birlikte İtalyan tahvillerini de satın aldığının konuşulmasına karşın, 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 30 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. 10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi, ABD'de istihdamın arttığını göstermesi beklenen veri öncesi hisse senetlerine gelen alımların etkisi ile değer kaybetti. ABD'de istihdamın hızlanması, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin, komşuları güçlüjklerle boğuşmasına karşın resesyona girmekten kurtulacağı beklentilerini güçlendiriyor. Avusturya tahvilleri değer kayıplarını altıncı güne de taşıdı.

Londra'da Rabobank International'dan sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Lyn Graham-Taylor, "Veriler zayıftı ve bu durum, Avrupa ekonomilerinin borç krizinden olumsuz etkilendiğini gösteriyor" dedi ve "Alman tahviller daha pozitif çıkan ABD verilerinden ve bugün yükselmesi beklenen ABD tarım dışı istihdam verisinden yön buluyor" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi dört baz puan ya da 0.04 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 12:13'te yüzde 7.13 seviyesine çıktı. Bu kağıdın faizi gün içinde yüzde 7.18'e kadr çıkmıştı. İspanya'nın Nisan 2021 vadeli yüzde 5.5 faizli tahvilinin fiyatı beşinci günde de düştü ve faizin beş baz puan çıkışla yüzde 5.69'a ulaşmasına neden oldu.