Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve AB'nin İran petrolünün alımına getirdiği yaptırımlara rağmen, İran petrolünün en önemli alıcıları Çin, Japonya ve Güney Kore yaptırım çağrılarına ihtiyatla yaklaştı.

İran petrolünün en büyük alıcısı Çin, yaptırım çağrılarını açıkça reddederken, Asya'nın dev ekonomileri Japonya ve Güney Kore ise ortayol bulunmasını istiyor.

Çin resmi haber ajansı Şinhua, Pekin'in yaptırım çağrılarını reddetmesine rağmen bir yandan da alternatif petrol kaynaklarına yöneldiğini bildirirken, uzmanlar, Çin'in farklı ülkelerden küçük miktarlarda petrol almasını, Tahran'ın petrol fiyatlarını indirmesi için bir taktik olarak yorumladı.

ABD yönetimi ise İran petrolünün enerji oburu Doğu Asya ekonomilerini beslediğini düşünüyor. Amerika'nın önemli ticari ve stratejik ortaklarıyla İran petrolü konusunda çıkar çatışmasına girmesine karşın, yine de İran'ın nükleer programını engellemek için herşeyi yapacağı öngörülüyor.

Japonya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Kazuhiro Kawase, geçen hafta yaptığı açıklamada ''Biz sorumluluk alıp ABD yönetimiyle konuyu tartışıyoruz'' demişti.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığından bir yetkili de anlaşmazlıkları en aza indirme hedefinde olduklarını açıklamıştı.

Çin Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Hong Ley ise bu hafta içinde yaptığı açıklamada, ABD'nin Tahran'a yaptırım uygulama kararına karşı olduklarını belirtirken, ''Bir ülkenin ulusal meselelerine uluslararası hukuk boyut katma çabaları rahatsız edici. İran'a uygulanması öngörülen tek taraflı ABD yaptırımlarına karşıyız'' ifadesini kullanmıştı.

Çin'in 2011'de aldığı petrolün yüzde 11'i İran'dan gelirken, Pekin Üniversitesi'nden profösör Cu Fıng, ''Çin, İran'ın en iyi müşterisi. İran petrolünden sadece yaptırımlar sebebiyle nasıl vazgeçebilir'' yorumunda bulunmuştu.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yukio Edano, Tokyo'da düzenlenen bir konferansta, içlerinde bulundukları ikileme dikkati çekerek, ''Diplomasi ve ekonominin dengesini kurmak durumundayız'' demişti. Petrol fiyatlarındaki değişikliklerle yakından ilgilendiklerini belirten Edano, ''İran'ın nükleer programıyla da ilgilenmek durumundayız'' diye konuşmuştu.