Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Amerika'dan Çin'e, bazı önemli ekonomilerde imalat sanayi verilerinin beklenenden iyi çıkmasının küresel ekonomiye yönelik iyimserliği desteklemesi ile birlikte geçen hafta yatırımcılarına kazandırdı. Bu hareket sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi 2006'dan bu yana en iyi ikinci yıl başlangıcını gerçekleştirdi.

Hisse senetleri, ABD'de tarım dışı istihdamdaki artışın S&P 500 Endeksi'ni Ekim ayı zirvesinin üzerine taşımayı başaramamasının ardından haftanın son gününde değer kaybetti. Bank of America Corp. ve Microsoft Corp., yüzde 8.3'ten daha fazla artışlar gösterdi ve yılbaşı tatilinin kısalttığı haftada Dow Jones Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük etti. Netflix Inc., online görüntülemenin BTIG LLC'nin tahminini aştığını duyurmasının etkisi ile yüzde 25 değer kazandı. Sears Holdings Corp. ve AutoNation Inc. yüzde 8.1'in üzerinde değer kaybetti ve perakendecilere gelen satışlara öncülük etti.

 

S&P 500 Endeksi yılın ilk dört işlem gününde yüzde 1.6 yükseldi ve 2010 yılındaki yüzde 2.4'lük kazancın ardından, son altı yılın en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirdi. Dow Jones Endeksi ise geçtiğimiz hafta 142.36 puan ya da yüzde 1.2 yükseldi.

 

Lisle, Illinois'te Oakbrook Investments'tan Peter Jankovskis, "Büyüme hızı yavaşlıyor, ancak halen şirketlerde büyüme görüyoruz" dedi ve "ABD ekonomisi makul şekilde iyi büyüyor. Avrupa'daki negatif gelişmeler sona erdiğinde, ABD ekonomisinin bu durumu ön plana çıkacak ve piyasalar iyileşecek" değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 Endeksi haftanın son gününde yüzde 0.3 düşerek 1,277.81 puandan kapandı. Dow Jones Endeksi ise haftayı 55.78 puan ya da yüzde 0.5 kayıpla 12,359.92 puandan tamamladı.