KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD ekonomisinin Aralık ayında 200,000 istihdam artışı sağladığını gösteren umut verici verinin ardından, Fed'in muhtemelen yeni bir tahvil alım turuna gitmeyeceğini söyledi.

Bullard dün Chicago'da yaptığı konuşma sonrası basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, "Umuyorm ki, bu ivmeyi 2012 yılında da koruyacağız. Verinin tonu çok güçlü ve merkez bankası, daha fazla genişleme için ihtiyaç olup olmadığına karar vermek için şimdilik muhtemelen bekle ve gör konumunda kalabilir" dedi.

Politika yapıcıları, borçlanma maliyetlerini düşürmeye ve istihdam artışını desteklemeye çalışmak için ilave tedbirler almadan önce, ekonominin daha da kötüleştiğini görmeleri gerektiği konusunda ikiye ayrılıyorlar.

Fed yetkilileri geçen ay, ABD ekonomisinin, küresel büyümedeki görünen yavaşlama ortamında, genel istihdam piyasası koşullarındaki iyileşme ile birlikte, ılımlı bir büyüme gösterdiğini kaydetmişlerdi.

Çalışma Bakanlığı'nın geçen hafta açıkladığı verilere göre, işsizlik oranı Aralık ayında, yüzde 8.7'den yüzde 8.5 seviyesine düştü.

Bullard, istihdam verilerinin cesaret verici olduğunu ve bunun ABD ekonomisindeki daha güçlü aktivitenin bir habercisi olmasını umduğunu belirterek, parasal genişlemenin üçüncü turu ihtimalinin şu an için düşük olduğunu ve yetkililerin böyle bir hareketin fayda ve maliyetleri üzerinde düşünmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Bullard ayrıca, tahmincilerin ABD ekonomisi konusunda biraz fazla kötümser olduğunu ve en iyi tahminin, ivmenin süreceği olduğunu da belirtti.

Advertisement