Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın, ABD'deki olumlu ekonomik veriler göz önünde bulundurulduğunda, Fed'in büyük ihtimalle yeni bir tahvil alım programına başlamayacağını söylemesinin sonrasında, Japonya hariç Asya Borsaları düşüş kaydetti.

satışlar bakımından dünyanın en büyük ikinci cep telefonu üreticisi Samsung Electronics Co. yüzde 2 değer kaybetti. Satışlarının yarısından fazlasını Avrupa'da gerçekleştiren kamu hizmeti şirket ve liman operatörü Htchison Whampoa Ltd., Avrupa'da ekonomik güvenin azalması ve Almanya'da fabrika siparişlerinin sert düşüş kaydetmesiyle yüzde 1.2 geriledi. Akıllı telefon üreticisi HTC Corp., 2 yıldan bu yana ilk kez bir çeyreği zararla kapadığını açıklamasının ardından yüzde 4.8 düştü.

"ABD ekonomisindeki umut verici ilerleme, illa güçlü bir toparlanma içinde olduğumuz anlamına gelmiyor" yorumunda bulunan Schroders Plc'nin Singapur'daki fon yöneticilerinden Lee King Fuei, "asıl önemli olanın bunun sürdürülebilir olup olmayacağı. Avrupa'daki riskler devam ediyor ve bir çözüm görmeden önce daha da fazla sorun yaşanacaktır" dedi.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 düşüşle 392.79 puana geriledi. Endekste yükselen her hisseye karşılık 2 hisse değer kaybetti. Endeks geçtiğimiz hafta ABD, Avustralya, Çin ve Hindistan'dan gelen imalat büyüme rakamlarının, küresel ekonominin Avrupa'daki borç krizine direnebileceğinin sinyalini vermesi üzerine yüzde 0.9 primlenmişti.

Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi, ülkede perakende satışların beklenmedik şekilde durağanlaşmasıyla yüzde 0.1 düştü. Güney Kore Kospi endeksi ve Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 geriledi. Japon piyasaları bugün tatil sebebiyle kapalı.

Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi, dünyanın en büyük 2. ekonomisinde yeni kredi ve para arzının Aralık'ta tahminlerin üzerine çıkmasının, hükümetin, nakit sıkışıklığını azaltma için parasal genişleme adımları attığına yönelik spekülasyonu artırması üzerine yüzde 1.4 yükseldi.