Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz tahminleri en çok tutan analistler, Avrupa'nın resesyona doğru ilerlemesiyle euronun, dolar karşısında 3. yılında da değer kaybedeceğini ve para biriminin 1999'daki kuruluşundan bu yana en uzun süreli düşüşüne işaret edeceğini söylüyor.

5 çeyreğin 3'ünde en iyi tahminlerinde bulunan Wells Fargo&Co.'nun döviz strateji müdürü Nick Bennenbroek, euronun, bu yılın ilk 6 ayında 1.2961'den 1.24'e gerilemesini bekliyor. 2 anket ard arda en düşük ikinci hata marjına sahip olan Westpac Banking Corp., Avrupa Merkez Bankası'nın bölgedeki borç krizinin kötüleşmesini önlemekte başarısız olmasını gerekçe göstererek, Euro/Dolar 'ın 1.20 dolar seviyesine kadar gerileyeceğini öngördü.

Yunanistan'ın bütçe açığını olduğu gibi yansıtmamasının mali krizi başlatmasının 2 yıl sonrasında Avrupa'daki borç krizi, bölgenin en büyük ekonomilerine sıçrıyor. Diğer yanda dünyanın en büyük ekonomisi ABD ise güçlenme sinyalleri veriyor. Euro Bölgesi'ndeki sorunlu ülkelerin borçlanma maliyetleri, bu hafta toplanacak olan Avrupa Merkez Bankası'nın son 2 toplantının ikisinde de faizleri indirmesine rağmen yükselmeyi sürdürüyor.

Resesyonun Avrupa'da kendini belli etmesi ve ABD'deki rakamların güçlü görünmesiyle, Avrupa Merkez Bankası'nın 2012 boyunca yoğun bir şekilde parasal genişletme yapacağını savunan Bennenbroek, tüm temellerin euronun zayıflığına işaret ettiğinin altını çizdi.