Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de Macy's Inc. gibi şirketlerin kazançlarını artıran ilerlemelerin, Cisco Systems Inc. gibi, büyümesi, küresel satışlara daha bağlı olan şirketleri aşağı çeken Avrupa'daki yavaşlamanın etkisiyle, Amerikan şirketleri 2011'de son 2 yılın en düşük kâr büyümesini kaydetti.

Analistlerin tahminlerine göre, Standard&Poor's 500 Endeksi'nde kote olmuş olan şirketler 4. çeyrekte hisse başına 24.74 dolar kâr elde etti. Yüzde 6'lık tahmini kazanç, ABD'de toparlanmanın başlangıcı olan Eylül 2009'dan bu yana en düşük çeyrek kazanca işaret ediyor.

Küresel büyümedeki yavaşlama, Avrupa'ya giden ihracat faaliyetlerindeki bozulmalar ve dolardaki değerlenme bir olduğunda, çok uluslu şirket hikayesine karşı bir güç oluşturmuş olduğunu savunan Janney Montgomery Scott LLC'nin baş yatırım stratejisti Mark Luschini, büyümenin hâlâ ortalamanın altında seyretmesine rağmen, uluslararsı riski önlemek için ABD'ye yatırım yapmayı düşündüğünü söyledi.

ABD'de işsizlik oranının 2011'in son 4 ayında düşerken,
Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler de ekonomik büyümenin 2012'de yüzde 2.1'e çıkacağını tahmin ediyor. Diğer yanda Avrupa Birliği'nin yüzde 0.2'lik küçülme ile son 4 yılın 2. yavaşlamasına ve Çin'in yüzde 8.5 büyüme ile son 11 yılın en düşük büyüme hızına işaret etmesi bekleniyor.

Luschini, ABD'de ekonomik aktivitenin güçlenmeye başladığı konusunda iyimserleşmeye başladığını söyledi.

New Jersey'deki Stifel Nicolaus&Co.'nun para yöneticilerinden Chad Morganlander, Avrupa ülkelerinin borç krizini kontrol altına almak için bütçelerinde kesintiye gitmesi ve Çin'deki yavaşlamanın emtia odaklı ekonomisi olan gelişen ülkelere zarar vermesiyle, ABD'deki şirketlerin kârlarını hızlandırmış olan denizaşırı talepler, azalabileceğini düşünüyor.