Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderleri, yeni bütçe kurallar dizisini, programlanandan bir ay önce, 30 Ocak'a kadar tamamlayabilir ve liderler, borç krizini durdurmak için bu yıl oluşturulacak olan kurtarma fonuna sermaye katkılarını hızlandırmayı düşünüyor.

Almanya ve Fransa'nın Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) daha hızlı bir şekilde sermayenin yatırılması konusunu incelediğini ifade eden Merkel, bunun için gerekli olan 80 milyar euro sermayeye Almanya'nın 22 milyar euro katkı yapması gerektiğini kaydetti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2009 yılında Yunanistan'da başlayan ve üçüncü yılına girerek Avrupa ortak para biriminin kaderinin sorgulanmasına neden olan finansal krize yönelik hızlanan tepkilerinin altını çizdi.

Merkel, bugün Berlin'de Sarkozy ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında, "Borçları frenleme ve bununla ilişkili herşey için Ocak ayında, fakat en geç Mart'ta, anlaşmaya varılması için iyi bir şans var ve müzakerelerde gerçekten de iyi ilerlemeler gerçekleştiriyoruz" dedi ve "Almanya ve Fransa buna önemli bir katkıda bulundu" şeklinde sözlerini sürdürdü.

Avrupa'nın en büyük iki ekonomisinin liderleri, 17 üyeli Euro Bölgesi için bir "mali anlaşma" sağlamak üzere 9 Aralık'taki zirvede müzakere edilen bütçe disiplinine yönelik bir kural kitabı oluşturmaya çalışıyor. 2012 yılının ilk toplantısında, iki lider, finansal işlemler vergisine yönelik desteklerini tekrarladılar ve Yunanistan'a mümkün olan en kısa zamanda, kreditörlerle zarar yazma konusunu sonuca bağlama çağrısında bulundular.

Yunanistan ile bankalar arasındaki ülkenin borçları konusundaki görüşmelerin hızlandırılması ve ikinci yardım programının yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade eden Merkel, aksi takdirde yeni yardım dilimlerinin ödenmesinin mümkün olamayacağını belirtti.

''Yunanistan'ın avro bölgesinde kalmasını istiyoruz'' diyen Merkel, bunun için Yunanistan'ın Avrupa Merkez Bankası, AB Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu'dan oluşan Troika'ya verdiği taahhütleri yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Bu konuda yarın Uluslarası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde ile görüşeceğini belirten Angela Merkel, Almanya ve Fransa'nın Avrupa'da ekonomik gelişme ve istihdam konularında AB Komisyonu'na öneriler sunacaklarını ifade etti.

Yunanistan ile ilgili bir soru üzerine de Merkel, hedeflerinin, hiç bir ülkenin Avro bölgesinden çıkmaması olduğunu belirterek, Yunanistan özel bir durum olduğu, Atina'da alınan önlemlerin uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Avro'nun ortak bir para birimi olarak istikrarlı olmasını başarılabilecek bir hedef olarak gören Merkel, Avro borç krizinin çözümüne adım adım yaklaşacaklarını, tüm sorunları çözen bir zirvenin olamayacağını bildirdi.

Sarkozy de, Merkel ile yakın işbirliği içinde olduklarını belirterek, ''Almanya ve Fransa anlaşmazsa, Avrupa için gelecek yoktur'' ifadesini kullandı.

Avrupa'daki borç krizini çözmek için AB'nin rekabet edilebilirliğini artırmak gerektiğini belirten Sarkozy, bundan dolayı önceliğin ekonomik gelişmeye ve istihdama verdiklerini vurguladı.

Sarkozy, Avrupa'daki ekonomik dengesizliği azaltmak için AB'nin istihdam ve yapısal imkanların daha iyi kullanılması konusunda inisiyatif alacağını kaydetti.

Euro dolar karşısında toplantı sonrası yüzde 0.2 yükselerek, Berlin saati ile 14:48'de 1.2744 dolara çıktı. Avrupa hisse senetleri dalgalı seyrederken, ABD endeks vadelileri fazla bir değişiklik göstermedi.