Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Haftanın ilk işlem gününde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşmesi öne çıktı.

Merkel, Euro mali paketi konusundaki görüşmelerin iyi gittiğini ifade ederek, Euro ülkelerinde istenilen borçların frenlenmesi konusunun Ocak ayında veya en geç Mart ayında imzalanabileceğini belirtti.

Mali işlem vergisinin yürürlüğe girmesini isteyen Sarkozy, ancak bu konuda acele edilmeyeceğini ifade etti.

Ancak 'Merkozy' görüşmesi hisse senedi piyasasında olumlu bir etki yapmadı. 18 Batı Avrupa piyasasından 14'ü geriledi.

Almanya'daki ihale de günün öne çıkanlarındandı. Almanya Finans Ajansı, bugün düzenlediği 6 ay vadeli bono ihracında 3,9 milyar euro borçlandı, ihalede ilk kez negatif getiri oluştu.

Yurt içinde ise Merkez Bankası bugün iki kez 50 milyon dolarlık Döviz satım ihalesi açtı. Bu ihalelerin ardından TL dolar karşısında değer kazandı. Borsa ise Avrupa'ya paralel olarak günü hafif düşüşle tamamladı.

Diğer yandan TÜİK, 2011 Kasım ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, sanayi üretim endeksi, 2011 yılı Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 arttı.

BİLANÇOLARI BEKLEYEN ABD BORSALARI İYİMSER

Son çeyrek bilançolarının beklendiği Amerika'da ise borsalar yükselişe geçti. Dow Jones'ta dördüncü çeyrek bilançosunu ilk açıklayan şirket olan Alcoa yüzde 1.8 oranında yükseldi.

S&P 500 Endeksi yerel saatle 1:23'te yüzde 0.1 arttı ve 1,279.18 puan oldu. Dow ise 14.80 puan artarak 12,374.72 puan oldu.

İran'da artan tansiyonla yükselişte olan petrol bugün Almanya'nın sanayi üretimindeki düşüşle geriledi. ABD'deki IAF Advisors'ta araştırma yöneticisi olan Kyle Cooper'a göre Avrupa ekonomisindeki olumsuz görünüm petrol talebine sekte vuracak. Şubat teslim petrol Nymex'te yüzde 0.6 düştü ve 100.95 dolardan işlem gördü. Aynı ay teslim Brent petrol ise 111.62 dolara geriledi.

FİNANS YATIRIM: "PİYASADA BEKLEYİŞ HAVASI HAKİM"

Finans Yatırım'dan Berna Özdemir, Bloomberg HT'ye bugünkü Sarkozy-Merkel görüşmesinde sürpriz bir gelişme beklenmediğini ve görüşmenin beklendiği gibi geçmesi nedeniyle Avrupa ve yurt içi piyasaların olumsuzlaştığını söyledi. Özdemir, "Son saatte piyasalarda satışlar hız kesti. Bu akşam itibariyle ABD'de bilançolar açıklanmaya başlanacak, dolayısıyla piyasalarda bekleyiş havası hakim" diye konuştu.  

Hafta boyunca Avrupa'da yaşanan gelişmelerin ön planda kalacağını söyleyen Özdemir, "Piyasalar bundan sonraki süreçte yine Avrupa'daki gelişmeleri takip edecek. Perşembe günü ECB toplantısı var. Bankanın faiz indirip indirmeyeceği takip edilecek. Yine aynı gün İtalya ve İspanya'daki tahvil ihaleleri önem taşıyacak" ifadelerini kullandı.