Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in ithalat büyümesi aralık ayında iki yılın düşüğüne gerilerken dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisin ihracatının gerilemesi küresel görünüm risklerinin derinleştiğinin altını çizdi.

Çin resmi makamlarının açıklamasına göre ithalat aralık ayında bir yıl öncesine göre yüzde 11.8 büyürken tahminlerin altında kaldı. İhracatın aralık ayında yüzde 13.4 büyümesi ile dış ticaret fazlası 16.5 milyar dolar oldu.

Ticaret fazlasındaki genişleme bugün Çin'i ziyaret edecek olan ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'a daha güçlü yuan konusundaki baskısını yinelemek için koz verebilir. Geither aynı zamanda Çin'den İran'a karşı yaptırım konusunda da destek almak istiyor.

"Çin'den bir adım atması ve daha fazla sorumluluk üstlenerek dünyanın resesyon riskinden uzak durması adına ABD ile birlikte hareket etmesi istenecektir." diyen Hong Kong'daki Australia & New Zealand Banking Group Ltd ekonomisti Liu Li-Gang, “Eğer bu yıl yuan değer kaybederse Çin'in kur politikası  'komşuyu zarara sokma politikası' olarak değerlendirilip ayıplanacaktır." açıklamasında bulundu.