Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin borç krizine çözüm yolunda çabalarını artırması Asya piyasalarını olumlu etkiliyor. Asya hisse senetleri ikinci günde de ralli yaparken, Güney Kore para birimi won son üç haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Avustralya doları konut inşaat izinlerinin beklenenden hızlı artmasının etkisi ile değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:38'de yüzde 1 yukarıda seyrediyordu. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 yükseldi. Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.5 yükselirken, won yüzde 0.6 değer kazanarak 1,156.50 ABD doları eviyesine çıktı. Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları yüzde 0.5 değer kazanırken, Yeni Zelanda doları 16 önemli para biriminin tümü karşısında yükseldi. Petrol yüzde 0.3 yükselişle varil başına 101.58 dolara çıkarken, altın ve bakır yukarı yönde hareket etti.

Asya hisse senetleri, Çin'de ithaların Ekim 2009'dan bu yana en yavaş artışını göstermesi ve ihracat büyümesinin yavaşlamasına karşın yükselişini sürdürdü. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün IMF Başkanı Christine Lagarde ile yapacağı görüşmede temel konunun Yunanistan olacağını söyledi.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. dölviz stratejisti Andrew Salter, "Risk bekleyişlerinde biraz iyileşme var" dedi ve "Piyasa Avrupalı liderlerin çözüm bulmaya yönelik çabalarını küçümsüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında fazla bir değişiklik göstermeyerek 1.2771 dolar seviyesinde kaldı. Merkel dün Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Berlin'de yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına, Yunanistan'ın borç sorununu kontrol altına almada zorluk çekmesinin "özel bir durum" olduğunu ve hiçbir ülkenin euroyu terketmemesi gerektiğini söyledi.