Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderlerinin borç krizinin çözümüne yönelik çabalarını artırması, gelişen piyasa varlıklarının talebini destekledi; Asya paraları değer kazandı.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin dün yeni bütçe kuralları düzenlemeleri için bir araya gelmesinin ardından 4 gündür devam eden düşüşünü sonlandırdı. Merkel, yeni bütçe düzenlemesinin, başta konulan tarihten bir ay önce, 30 Ocak'ta hazır olacağını açıkladı. MSCI Asya Pasifik Endeksi 2. gününde de artış kaydetti.

Singapur'daki Macquarie Group Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Nizam Idris, beklentinin olumlu olduğunu, bunun da Asya paralarını desteklediğini söyledi.

ABD doları karşısında geçtiğimiz 3 gün içerisinde yüzde 1.3 değer kaybetmiş olan Güney Kore wonu, yüzde 0.7 kazançla 1,155.73 seviyesine yükseldi. Tayvan doları yüzde 0.5 değerlenerek 30.060'tan ve Malezya ringgiti de yüzde 0.4 güçlenerek 3.1400 düzeyinden işlem gördü.

Güney Kore wonu, ülkenin maliye bakanı Bahk Jae Wan'ın dün yabancı merkez bankalarının ülkenin tahvillerine artan bir ilgi gösterdiğini ve hükümetin de sıcak para akışından kaynaklanabilecek volatiliteyi azaltmak için çalışacağını söylemesinin ardından son 3 haftanın en büyük sıçramasını kaydetti.

Wonda bugün görülen kazançların, 3 günlük düşüşe tepki olabileceğinin altını çizen Busan Bank'ın Seul'daki döviz yatırımcılarından Yun Se Min, maliye bakanını açıklamalarının, hükümetin dövizdeki volatilite konusunda farkındalığına işaret ettiğini belirtti.