Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kuzey Kore'nin dikatatörü Kim Jong Il'in ölümünün ardından yaşananlar dünyanın geri kalanını her geçen gün biraz daha hayrete düşürüyor.

"Sevgili lider" Kim'in ölümünün ardından günlerce gecelerce koskoca bir halkın kadın erkek çoluk çocuk demeden kendilerini meydanlarda parçalaya parçalaya ağlamasına duyulan hayret bitmeden yenileri arka arkaya geliyor.

Henüz liderlik koltuğuna yeni oturan Kim Jong Un, kendini "Yüce lider" ilan ettirmişti ki bir yeni sıfat daha aldı: Dahilerin dahisi.

Yaşı ne sebepledir bilinmez açıklanmayan liderin doğum gününün 8 ocak olması itibarı ile hazırlanan tanıtımsı belgesel filmde, "Yüce lider"in görüntüleri tank ve uçak kullanırken, at binerken ekrana geldiğinde dış ses kendisinin nasıl bir "dahilerin dahisi", "Büyük askeri deha", "Büyük muzaffer" olduğundan övgüyle bahsediyor.

Kuzey Kore'de diktatörlerin doğum günleri milli bayram ilan edilirken "Dahilerin dahisi"nin doğum günü olan 8 ocak tarihinde ise böyle bir uygulamaya gidilmeyeceği açıklandı. Kutlamaların yapılmamasına gerekçe olarak ise Kim Jong Il'in ölümünün üstünden az bir vakit geçmiş olması nedeniyle kutlamaların saygısızlık olarak nitelenebileceği gösterildi.