Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bilanço sezonuna start veren Alcoa Inc.'in analistlerin beklentileri dahilinde bilanço açıklamasıyla Avrupa Borsaları maden şirketleri öncülüğünde ralli yaptı ve dünkü düşüşlerinden geri sıçradı. Asya'daki hisseler ve ABD endeks vadelileri de kazanç sağladı.

Çin'in geçtiğimiz ay rekor düzeyde bakır ithal etmesinin ardından bakırın 1 haftanın en düşüğünden sıçrama kaydetmesi üzerine dünyanın önde gelen maden şirketleri BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Group yüzde 1.5'in üzerinde değer kazandı. Swatch Group AG, gelirinin 2011'de rekor kırmasının ardından ralli yaptı. Marks&Spencer Group Plc, şirketin satışlarının arttığını açıklamasıyla primlendi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.1 kazançla 249.08 puana çıktı ve dün kaydetmiş olduğu yüzde 0.5'lik kayıbı da silmiş oldu. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Çin'de yavaşlayan ticaretin parasal genişleme ihtimalini artırdığının speküle edilmesiyle yüzde 1.1 oranında ralli yaptı. Standard&Poor's 500 Vadeli kontratları yüzde 0.7 yükseldi.

Asya'daki göstergelerin Alcoa'nın bilanço rakamlarının piyasalardaki ilk olumlu sinyallerini yansıttığını söyleyen London Capital Group'un traderlarından Jonathan Sudaria, bazı traderların, ABD'den gelen olumlu ekonomik verilerin sonunda Amerikan şirketlerine de yansımasını umduğunu belirtti.

ABD endeks vadelileri, Alcoa'nın 2009'dan bu yana ilk kez bir çeyrekte zarar açıklamasına rağmen yükseldi. ABD'nin en büyük alüminyum üreticisi, yeniden yapılandırma maliyetlerinin çıkarılmasının ardından 4. çeyrekte net zarar açıkladı. Alcoa'nın satışları ise yüzde 6 arttı.

Dow Jones Endeksi'nde yer alan şirketler arasında çeyrek rakamlarını ilk açıklayan Alcoa, Almanya'daki seansta yüzde 1.4 değerlendi.