Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk mobilya sektörü, 2010'u 1 milyar 414 milyon dolarlık ihracatla kapattı, geçen yıl 173 ülkeye sattığı ürünlerle ihracatta yaklaşık yüzde 20 büyüme sağladı.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, sektörün iç pazar hacminin 2010'da 8 milyar dolar seviyesine ulaştığını, geçen yıl ise yüzde 12 büyümenin yakalandığını söyledi.

Mobilya sektöründe yan sanayiyle birlikte 60 bin şirketin faaliyet gösterdiğini vurgulayan Davulcuoğlu, sektörde son yıllarda markalaşma yatırımlarının hız kazandığını, tasarım, teknoloji ve Ar-Ge'nin ağırlık kazanan kavramlar olduğunu anlattı.

Fuarlar sayesinde sağlanan işbirliklerinin sektörün gündemine yerleştiğini vurgulayan Davulcuoğlu, firmaların fuarlarla yeni bağlantılar kurduğunu ve iş hacmini geliştirdiğini kaydetti.

Türkiye mobilya sektörünün, her geçen yıl ihracatın artış gösterdiği sektörler arasında yer aldığını belirten Davulcuoğlu, şöyle devam etti:

''Sektörümüzde son yıllarda ihracat gerçekleştirilen ülke sayısında da önemli artış kaydedilmiştir. 2008 yılında 1 milyar 332 milyon dolar olan ihracat, 2009'da 1 milyar 153 milyon dolara gerilese de 2010'da ciddi toparlanmayla 1 milyar 414 milyon dolarlık rakama ulaştı. Geçen yılı ise ihracatta yaklaşık yüzde 20 büyümeyle sonlandırdığımızı düşünüyoruz. Bu yıl da ihracat artışımızı sürdüreceğiz. 2012 yılında 2 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. İç piyasada ise pazar hacminin korunacağını öngörüyoruz.''

İhracatın yarısı kadar ithalat

Davulcuoğlu, Türk mobilya sektörünün beş kıtada 173 ülkeye mobilya sattığını vurgulayarak, sektörün 2010 yılı ithalatının 738 milyon dolarda kaldığını bildirdi.

Türkiye mobilya sektörünün gelecekteki hedefleri arasında en önemli noktada ihracatı artırıcı çalışmalar yer aldığını ifade eden Davulcuoğlu, şunları kaydetti:

''Türk mobilyası, kalitesi ve çizgisiyle fark yaratmakta, bulunduğu mekanlarda özgün tasarımıyla ilgi toplamaktadır. Uzakdoğu menşeli mobilyalara oranla çok daha kaliteli olan Türk mobilyası, Avrupa'da üretilen mobilyalara göre hem kaliteli hem de daha uygun fiyatlıdır. Bu artı değerler, ürünlerimizin küresel arenada daha çok ilgiyi hak ettiğini gösteriyor. Öte yandan mobilya alanında en önemli noktalardan biri olan tasarım konusunda, deneyimli, eğitim almış ve yetenekli genç tasarımcı adayları da sektörümüz için önemli bir noktadır. Yetenekli tasarımcıların mobilya sektöründe istihdam edilmesi sayesinde özgün mobilya üretimi ağırlık kazanacak, özellikle ihracatta önemli aşamalar kaydedilecektir. Ürünlerimize Avrupa'dan Afrika'ya, Asya'dan Amerika'ya kadar farklı coğrafyada alıcı bulmanın mümkün olduğuna inancımız tam. Bu nedenle, sektörümüzün gelecek hedefleri arasında ilk sırada ihracatı artırmayı sağlayacak çalışmalar öne çıkıyor.''