Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İki yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile IMF Başkanı Christine Lagarde'ın bugün yapacağı görüşmenin borç krizine çözüm üretemeyeceği yolundaki endişelere bağlı olarak rekor seviyeye geriledi.

10 yıl vadeli Alman tahvilleri, bu hafta açıklanacak olan ve Avrupa'nın en büyük ekonomisinde enflasyonun yavaşladığını göstermesi beklenen veri öncesi, son dört günde ilk defa değer kaybetti. Alman tahvilleri dün, Merkel'in Euro Bölgesi liderlerinin yeni bütçe kurallarını 30 Ocak'a kadar tamamlayacağını açıklamasına karşın yükselmişti. Merkel bugün Berlin'de Lagarde ile biraraya gelecek.

Kopenhag'da Danske Bank A/S başanalisti Allan von Mehren, "Kısa vadeli borçlanma kağıtlarının faizleri, yatırımcıların halen endişeli olduğunu açık bir biçimde işaret ediyor ve yatrımcılar, sabit getirili menkul kıymetlerden para kazanmamayı fazla dert etmiyor, daha ziyade sermayelerini korumayı tercih ediyorlar" dedi ve "Merkel-Lagarde toplantısında fazla birşey beklemiyorum. İyi niyet çok, ancak sıra uygulamaya gelince, halen çok fazla isteksizlik var" değerlendirmesinde bulundu.

İki yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek, Londra saati ile 09:35'te yüzde 0.15 seviyesinde kaldı. Bu kağıdın faizi, yüzde 0.135'e kadar inerek, Bloomberg'in verileri tutmaya başladığı 1990'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Aralık 2013'te vadesi dolacak yüzde 0.25 faizli tahvilin fiyatı 100.2 seviyesindeydi. 10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi ise üç baz puan yükselerek yüzde 1.88'e ulaştı.