Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in büyümeyi desteklemek için parasal genişlemeye gideceğine yönelik spekülasyon üzerine, Alcoa Inc.'in satışlarının artmasının ardından New York Borsası artış kaydederek, Standard&Poor's 500 Endeksi'ni Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine yaklaştırdı.

ABD'nin en büyük alüminyum üreticisi Alcoa Inc. yüzde 1.6 ralli yaptı. Dünyanın en büyük halka açık bakır madencisi Freeport-McMoRan Copper&Gold Inc., emtiadaki kazançların etkisiyle yüzde 3.5 değer kazandı. Regions Financial Corp. ve Bank of America Corp., finansal şirketlerdeki kazançları devam ettirerek yüzde 1.1 primlendi. Lüks mücevher üreticisi Tiffany&Co., yıllık kazanç tahminini düşürmesinin ardından yüzde 10 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.9 kayıpla 1,292.37 puana geriledi ve kapanış değeri bakımından 28 Temmuz'dan bu yana en yüksek düzeyine çıktı. Dow Jones Endeksi yüzde 0.7 artışla 12,482.60 puana sıçradı.

Çin'in büyük ihtimalle bu yılın ilk yarısında parasal gevşemeye gideceğini belirten New York'taki JP Morgan Funds'ın baş piyasa stratejisti David Kelly, Çin ekonomisinin öncekinden daha yavaş büyüdüğünü, ABD ekonomisinin ise hız kazandığını söyledi. Kelly, dünyanın geri kalanından olumsuz bir haber gelmediği sürece, şirketlerin çoğunun iyi yönde şaşırtacağını ve piyasaların da buna pozitif tepki vereceğini belirtti.

Çin'de ithalat büyümesinin Aralık ayında 2 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle artan parasal genişleme spekülasyonlarının etkisiyle küresel hisse senetleri ralli yaptı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin başkanı Christine Lagarde, Yunanistan'ın kurtarma paketinin uygulamaya konulması için gerekli olan swap anlaşmalarına yönelik baskıların gölgesinde bugün Berlin'de görüşecek.