Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'DE MORALLER YÜKSEK

Ekonomik verileri toparlanmaya işaret eden ülkede Alcoa ile beraber hisse
senetleri de moral bulurken, Avrupa'daki koşulların iyileşmesi ve Asya'dan parasal gevşeme sinyalleri gelmesi asıl moral kaynağı gibi görünüyor. ABD S&P 500 Endeksi'nde yükseliş % 0.89 ile 1.292 seviyesine ulaşırken Dow Jones Endeksi % 0.56 artışla 12.462 puandan günü tamamladı. Böylece son 5 ayın
zirvesine tırmanan endeksler yatırımcılara da moral verdi. Daha küçük ölçekli şirketlerden olulşan Russell 2000 Endeksi ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksleri de bu yükselişlerle 200 günlük ortalamalarını kırmış oldular. Dolar Endeksi ise 81'in üzerinde ve bir sigorta olarak talep görmekten geri kalmıyor. Diğer yandan Microsoft yılın son çeyreğinde kişisel bilgisayar kullanımında düşüş olduğu konusunda bir uyarı yaptı, hissenin bugün aktif olması bekleniyor.

ASYA'DA UMUTLU BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

ABD kapanışı ve Avrupa'daki iyimserliğin elle tutulur hale gelmesinden sonra moral bulan Asya'da yükseliş bugün de sürerken boğaların yürüyüş hızı azalmış durumda. MSCI Asya Endeksi hafif yükselirken Japonya'da Nikkei 225 Endeksi % 0.3 primli. Özellikle Çin'den gelebilecek bir parasal gevşeme beklentisi tüm dünyayı yeşillendirirken Asya'yı da sevindirmişti. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi % 0.02 düşüşte ve kar satışlarına şahit oluyor. İlk kez yatırım yapılabilir notunu kaybeden bir Çinli şirket olan Shandong'un bono ödemesini kaçırması da moral bozuyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.22 değer kaybediyor.

EMTİADA YÖN YOK, ALTIN KUVVETLENİYOR

Asya'daki cılız alımlar emtia piyasasını da etkiliyor. 20 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi dün % 0.88 yükselirken bugün daha sakin. ABD tipi ham petrol ve Brent petrolde gevşeme modu hakim. ABD tipi ham petrol 102.02 Dolar'dan işlem görüyor. Tarım emtiasında genel olarak kırmızılar yaşanırken değişimler hayli sığ. Dün ralliye çıkan değerli metaller bugün de talep görmeye devam ediyor ve Dolar Endeksi güç kaybetmese de değerleniyorlar. Paladyum ve platin gibi metallerde alımlar % 1'e yakın gerçekleşirken gümüşte 30 Dolar seviyesi korunuyor. Spot altın ise ons başına 1.641 Dolar'a yükseldi ve böylece yıl başından bu yana yükselişini %5'e çekmiş oldu. altında özellikle Asya'dan gelen fiziki talep ve altın ürünlerinde iki gündür artan fiziki alım yapan fonların destekleri görülüyor. 200 günlük ortalamasının hemen üzerine çıkan metalin burada kalıcı olup olmayacağı izlenecek.

TÜRKİYE VE AVRUPA GÜNDEMİ

Uzun bir aradan sonra normal gün ilan edilen gunde TCMB açık piyasa
işlemleri ile bankalara politika faizi olan % 5.75 ile fonlama yaptı ve 7 milyar TL'lik 1 hafta vadeli repo ihalesi açtı. Günün devamında Döviz satım ihalesinde 50 milyon USD satan bankanın aksiyonu sonrasında gösterge faizde sınırlı geri çekilme yaşandı. % 11.37'ye inen faize yatay TL eşlik etti.

Güne Dolar'a karşı 1.8700'den başlayan TL, Euro'ya karşı 2.39'un hemen altında ve yarım Euro + yarım Dolar'dan oluşan Sepet Kur 2.1281'de. Avrupa adına sakin geçmesi beklenen gunde bir yandan Alman ihalesi izlenirlen diğer yandan Yunanistan cephesinde yeni bir gelişme olup olmadığı izlenecek. Asıl
haber akışı ise yarın İtalya ve İspanya'da yapılacak tahvil ihaleleri cephesinden gelecek. Yeni yıla alımlarla başlayan Avrupa'da finansal sistemin sağlığını ve fon bulma durumunu gösteren göstergeler iyileşmeye devam ediyor. Temmuz ayından bu yana LIBOR ilk kez 3 gün üst üste gerilerken, Euro borçları Dolar'a çevirirken katlanılan maliyeti gösteren Euro / Dolar 3 aylık swapları gevşemeye devam ediyor. Dünkü kapanışı - 89.5 olan gösterge 30 Kasım'da -160 seviyesindeydi. Tüm bu gelişmelere sert yükselişle cevap veren İMKB 100 Endeksi % 1.9 yükselirken kapanışı 50.781'den yaptı. Bankacılık hisseleri % 1.96 prim yaptılar, sanayi hisseleri ise % 1.78 artış kaydetttiler.

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

- TCMB ödemeler Dengesi 10.00

- Almanya GSYH büyüme 10.00

- İngiltere ticaret dengesi 11.45

- ABD MBA Mortgage başvuruları 15.30

- ABD Bej kitap 22.00

- İtalya Başbakanı Monti Almanya Başbakanı Merkel ile görüşecek

- Almanya 5 yıl vadeli tahvil ihracı yapacak

 

Twitter.com/Gokhan_Sen
Gökhan ŞEN
Bloomberg HT Araştırma Bölümü