Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de istihdamdaki artışın, Japonya'daki ihracatçıların kazanç görünümünü desteklemesi üzerine Tokyo Borsası ikinci gününde de yükseldi. Japon hisselerindeki kazançlar, Avrupa'daki resesyon riskinden ötürü sınırlı oldu.

Satışlarının yüzde 20'sini ABD'de gerçekleştiren Sony Corp. yüzde 0.2 primlendi. Nomura Holdings Inc., toptan bankacılık birimi müdürünün istifasının, bankanın deniz aşırı kayıplarını telafi etmesine yardımcı olacağına yönelik spekülasyon üzerine yüzde 3.2 değer kazandı. 11 Mart 2011'deki deprem ve tsunamiden ötürü felaketin eşiğine gelmiş olan Fukushima Dai-Ichi nükleer santralin operatörü Tokyo Electric Power Co., şirketin borsadan çıkarılmayacağının speküle edilmesiyle elde etmiş olduğu yüzde 29'a varan kazançların ardından bugün yüzde 7.4 düştü.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1 kazançla 8,430.48 puana çıkarken, daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.1 düşüşle 731.48 puana geriledi.

Özellikle istihdam ve tüketici harcamaları tarafından ABD'den olumlu sinyaller geldiğini söyleyen Colonial First State Global Asset Management'ın Sidney'deki piyasa araştırmaları müdürü Stephen Halmarick, ABD'nin bu yılki görünümünün orta ölçekli büyüme yönünde olduğunu, Avrupa'da ise resesyon riskinin bulunduğunu belirtti.