Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik krizin pençesinde can çekişen Yunan halkı "kimsenin başına vermesin" dedirten günler yaşıyor. Yoksulluk sebebiyle sokaklarda yaşamaya başlayan halk şimdi de çocuklarını terk etmek zorunda kalıyor. Yunanlar gibi aile bağlarına fazlasıyla önem veren bir millet için bu durum iki kat ağır yük oluşturuyor.

BBC'nin derlediği haberde yer alan örneklerden biri 4 yaşındaki Anna. Anna'yı öğretmenine bırakan annesi yazdığı notta, "Anna'yı artık almaya gelemeyeceğim. Çünkü sorumluluklarımı yerine getiremiyorum. Lütfen ona çok iyi bakın. Çok üzgünüm." diyor.

Atina'daki bir gençlik merkezinde çalışan Ortodoks Peder Antonios ise merkezdeki çocuk sayısındaki artışının limitleri çoktan aştığını belirtiyor.

"Son birkaç yılda kendileri bakamadıkları için bize inanarak çocuklarını terk eden yüzlerce aile vakası yaşadık." diyen Peder Antonios "Aileler, artık çocuklarının karnını doyuracak kadar bile paraları olmadığı için evlatlarından vazgeçtiklerini söylerken ihtiyaçlarını karşılayabileceğimize inandıklarını belirtiyorlar." açıklamasında bulundu.

Yunanistan'daki yardım kuruluşları ellerindeki verilere dayanarak Akdeniz ülkelerindeki ekonomik krizin sadece halkın yüksek bir bölümünü işsiz bırakmakla kalmayıp aynı zamanda refah düzeyini de ciddi bir oranda düşürdüğünü vurguluyorlar. Daha önce vergiden muaf olan yardım kuruluşları krizle birlikte vergi ödemekle yükümlü kılınıyor.

Yunanistan toplumsal travma yaşayan tek ülke değil. ABD'de geçtiğimiz yıl yoksulluk oranı rekor kırarak nüfusun yüzde 15.1'i olan 46 milyon kişiye ulaştı.