Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya Başbakanı Mario Monti, ''Avrupa Birliğinin (AB), İtalya'nın borç kriziyle mücadelesinde gösterdiği çabaları kabul etmesi gerektiğini'' bildirdi.

Monti, Almanya'da yayımlanan Die Welt gazetesine verdiği demeçte, İtalyanlardan büyük fedakarlıklar istediğini belirterek, ''Sorun şu; bu fedakarlıklara rağmen AB'den, düşük faiz indirimleri şeklinde ayrıcalıklar göremiyoruz'' dedi.

''AB, politikalarını değiştirmezse, benim politikalarımla başarılı olamayabilirim. Bu olmazsa İtalya, popülistlerin ellerine düşebilir'' diyen Monti, Fransa-Almanya işbirliğinin AB'nin gelişmesi için elzem olduğunu, ancak iki ülkenin tek başına gidemeyeceğini ifade etti.

Monti, Fransa ve Almanya'nın euronun devreye girmesinden hemen sonra Maastricht Antlaşması'ndaki bütçe açığı tavanı limitlerini ihlal etmesinin, ''son 10 yılda AB'deki en kötü hata'' olduğuna dikkati çekti.

Bugün Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşecek Monti, Merkel ile görüşmesinin odağında Euro Bölgesi ortak tahvili ''eurobond'' çıkarılması olmayacağını belirtti. Monti, krizin AB'den değil ABD'den kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, krize hızlı çözüm olmadığını savundu ve Euro Bölgesi'nde ''eurobond'' adıyla ortak tahvil çıkarılması gibi önlemlere muhalefet etti.

Merkel ile bir araya gelecek Monti, borç krizinin çözümünde Euro Bölgesi ülkelerinin ortak hareket etmesi için çabalıyor ve Euro Bölgesi üyeleri arasında büyümenin teşvik edilmesini koordine etmeyi amaçlıyor.

Geçen hafta Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşen Monti, 23 Ocak'taki AB maliye bakanları toplantısı ve 30 Ocak'taki AB zirvesinden önce bir kez daha 20 Ocak'ta İtalya'da Sarkozy ve Merkel ile bir araya gelecek.