Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa, para politikasının yapabileceklerinin sınırlı olduğunu belirterek, hükümetlerin küresel ekonomiyi desteklemek için gereken reformları yapmaları gerektiğini söyledi.

"Son kredi mercii" olarak piyasaya likidite desteği sağlamanın yalnızca bir "zaman kazanma" politikası olduğunu savunan Shirakawa, zaman sağlanırken, gereken yapısal reformların uygulanmasının "çok önemli" olduğunu, çünkü "zaman kazanma" politikasının çok maliyetli olduğunu belirtti.

Avrupa'daki borç krizi, küresel ekonominin finansal kriz ve resesyondan toparlanma süresini uzatırken, merkez bankaları, talepleri desteklemek üzere tahvil alımı yapmak gibi adımlarla faizleri indirme ve düşük tutma yoluna gitti. BOJ başkanı gevşel politikaların uzamasıyla, bu politikaların getirisinin düşmeye ve risklerinin artmaya başladığına dikkat çekerek, bu politikaların merkez bankasının müdahalelerine duyulan ihtiyacı azaltmadığını ifade etti.

Shirakawa yendeki değerlenmenin Japon ekonomisine kısa vadede zarar vereceğinin altını çizdi. Japonya Merkez Bankası Aralık ayında ikinci kez ekonomik değerlendirmesini düşürdü ve aralarında büyük ihracatçıların yer aldığı imalatçıların beklentisi Aralık ayında düştü.

Yendeki değerlenmenin, yenin finansal krizde cazip olarak görülmesinden kaynaklandığını hatırlatan Shirakawa, "bu görüşü destekleyici kanıtlar da var. Döviz fonlamaları bakımından Japonya oldukça güçlü. Ve cari fazla veriyoruz" dedi.